Skip to main content

Zware benen? Laat de moed niet in je schoenen zakken

05 juli 2023

Iedereen kan op een bepaald moment last krijgen van zware benen, al is dit een kwaal die vooral vrouwen treft. En die steekt vaak de kop op bij hete zomerdagen, lang op je benen staan, een lange autorit of zwangerschap. Wij geven alvast enkele tips om terug door het leven te dartelen.

Hoe komt het?

Zware benen ontstaan doordat de bloedvaten uitzetten en de lymfevaten moeilijker het vocht in je benen kunnen afvoeren. Je benen, vooral aan de enkels, voeten en tenen, zwellen op en je krijgt een vermoeid en zwaar gevoel in je benen. Ook kun je last krijgen van pijnlijke krampen, vooral ’s nachts.

Triggers

Er zijn verschillende factoren die zware benen kunnen uitlokken. Het is een typisch zwangerschapskwaaltje, maar de kans neemt ook toe naarmate de leeftijd vordert. Vaak is er dan ook sprake van spataders. Maar ook warme zomerdagen, intensief sporten en langdurig staan of zitten kunnen ervoor zorgen dat je benen vermoeid of pijnlijk aanvoelen. 

Hoe voorkomen?

  • De beste manier om zware benen te voorkomen, is de spierpomp – die de transportkanalen aanstuurt – terug te activeren. Met andere woorden: bewegen. Hiervoor hoef je heus geen marathons te gaan lopen, maar regelmatig wandelen of fietsen kan al een groot verschil maken. Zittende job? Train jezelf er dan op om regelmatig even recht te staan en rond te wandelen.
  • Stimuleer je circulatie met wisseldouches (afwisselend koud en warm water)
  • Draag makkelijke schoenen, vermijd hakken
  • Drink voldoende water of kruidenthee
  • Stop met roken
  • Eet gezond en gevarieerd, hou je lichaamsgewicht op peil
  • Steun- of compressiekousen kunnen ook nuttig zijn
  • Er bestaan medicijnen op natuurlijke basis om zware benen te verlichten. Rode wijnstok staat bijvoorbeeld bekend om zijn heilzame werking bij zware benen.

Heb je ook weleens last van zware benen? Je kunt hier zeker iets aan doen. Kom gerust langs voor vrijblijvend advies.

Neem contact op

Zware benen? Laat de moed niet in je schoenen zakken

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.