Welterusten!
Op 21 maart begint niet alleen de lente, dit jaar is het ook de Internationale Dag van de Slaap. Voldoende nachtrust krijgen lijkt voor sommigen een evidentie. Toch hebben alsmaar meer mensen moeite met in- of doorslapen. We geven graag enkele tips om beter en dieper te slapen.
Hou je aan vaste slaaptijden: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Weersta ook in het weekend aan de verleiding om uit te slapen. Op die manier reguleer je je biologische klok: ’s avonds geraak je vlotter in slaap, en ’s morgens sta je fitter op.
Beperk je dutjes: Heb je toch nood aan een (middag)dutje? Zet je wekker, zodat je niet langer dan 30 minuten slaapt. Doe dit nooit na 15.00 u.
Vermijd stimulerende stoffen: Beperk de inname van cafeïne, nicotine en alcohol. Drink vanaf de late namiddag geen koffie meer, maar kies voor warme melk of kruidenthee.
Ban blauw licht: De schermen van je telefoon, tablet of computer stralen blauw licht uit, hetgeen je slaap kan verstoren. Probeer minstens een uur voor bedtijd geen schermen meer te gebruiken. Moeite om tot rust te komen? Lees een boek.
Neem een warm bad: Een warm bad voor het slapengaan kan wonderen doen. Gebruik essentiële oliën van lavendel, mandarijn of sandelhout. Deze hebben extra relaxerende eigenschappen.
Maak je hoofd leeg: Probeer de zorgen van overdag ook tijdens de dag op te lossen. Als je dat niet doet, steken ze ’s nachts vaak de kop op. Als je moeite hebt om ze los te laten, schrijf ze dan op een notitieboekje. Na bedtijd kan je er toch niks meer aan doen: het zijn zorgen voor morgen.
Gebruik supplementen: Bepaalde voedingssupplementen kunnen je helpen om sneller in te slaap te vallen zonder de bijwerkingen van klassieke slaapmedicatie. Ze hebben geen verslavend effect en je hebt ’s morgens geen suf gevoel.
Raak je moeilijk in slaap? Vraag dan zeker raad. We hebben heel wat in huis voor een deugddoende nachtrust!
