Skip to main content

Valpartijen: beter voorkomen dan genezen

18 april 2024

Ben je wat minder goed ter been, maar woon je nog zelfstandig? Dan is het erg belangrijk om op een veilige manier in en rond je huis te bewegen. Want een val kan zware gevolgen hebben. Met deze tips verklein je het risico op een valpartij aanzienlijk.

We beginnen maar meteen met het slechte nieuws: jaarlijks valt één op de drie thuiswonende ouderen. Dat is een enorm hoog cijfer. Daarbij kan een val ernstige gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je zelf kunt doen om het risico op een val te verminderen.

Opgeruimd staat netjes

Om te beginnen kun je het risico op struikelen in je huis minimaliseren. Verlicht alle ruimtes zodat je te allen tijde een goed zicht op de vloer hebt. Let op met verhoogjes, vloerkleden en losliggende kabels. Laat geen rommel rondslingeren.

Vaste schoenen

Draag comfortabele schoenen die stevig rond je voeten zitten. Kies voor dichte pantoffels in plaats van instekers, of sandalen met een sluiting.

Een goed zicht

Draag altijd je bril, ook voor kleine verplaatsingen binnenshuis. Zo spot je tijdig obstakels waarover je zou kunnen vallen.

Hou rekening met je medicatie

Neem je medicatie? Vraag aan je arts of in de apotheek of er bepaalde bijwerkingen zijn, zoals slaperigheid of sufheid. Hierdoor kun je wankel op je benen staan.

Blijf actief

Bewegen is en blijft cruciaal om lang gezond te blijven. Maak dagelijks een ommetje, train met de hometrainer of doe een paar rek- en strekoefeningen. Zo blijf je niet alleen soepel en fit, ook behoud je meer de controle over je houding.

Mobiliteitshulpmiddelen
Voel je je wat onzeker of wankel op je benen? Ben je (tijdelijk) wat minder goed ter been? Aarzel dan zeker niet om hulp te vragen! Je kunt terecht bij ons Zorgpunt als voor de nodige hulpmiddelen. Denk aan wandelstokken, rollators, rolstoelen, driewielers, … Natuurlijk geven we je de nodige instructies voor we je laten vertrekken.

Nood aan extra advies? Kom gerust vrijblijvend langs.

Neem contact op

Valpartijen: beter voorkomen dan genezen

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.