Skip to main content

SOS Luizen: raak die kriebelbeestjes snel kwijt

23 augustus 2023

Het is zo’n beetje de jaarlijkse traditie: aan het einde van de zomer stijgt de vraag naar producten tegen luizen aanzienlijk. De reden is simpel: heel veel kinderen komen rond die periode terug van hun zomerkamp. En brengen ongenode gasten mee. Met deze tips raak je deze kleine parasieten snel weer kwijt.

Wat is een luis?

Een luis is een minuscule parasiet die zich voedt met bloed. Ze hechten zich vast aan je hoofdhuid en zuigen met hun snoet bloed op. Daarbij scheiden ze speeksel af. Dit zorgt voor de kenmerkende jeuk op de huid. Er zijn trouwens twee typen luizen: de hoofdluis (komt voor op de behaarde hoofdhuid) en de schaamluis (nestelt zich in de schaamstreek, tussen het borsthaar of op wimpers en wenkbrauwen – ja, echt waar!).

Kun je luizen zien?

Als je goed kijkt, kun je inderdaad de luizen zien. Hiervoor kam je je haar best uit boven een wit blad papier. Maar vooral de neten, de eitjes van de luizen, zitten zichtbaar in het haar vast geklit. Soms ontstaan er ook kleine, rode bultjes op de plaatsen waar de luizen hebben gezogen.

Vanwaar komen luizen?

Er hangt nog altijd een beetje een taboe rond luizen, omdat vroeger het misverstand de ronde deed dat luizen enkel voorkomen bij een slechte hygiëne. Dat verhaal is intussen al lang achterhaald. Luizen kunnen bij iedereen voorkomen. Ze verplaatsen zich al kruipend van hoofd tot hoofd. Dat kan gebeuren via haarborstels, handdoeken, mutsen, sjaals en kussenslopen. Daarom komen ze vaak voor op plekken waar mensen dicht bij elkaar leven.

Wat te doen?

  • Verwittig meteen de school, jeugdbeweging of ouders van andere kinderen die samen op kamp zijn geweest met je zoon of dochter. Zo kunnen zij ook meteen actie ondernemen.
  • Via de natte-kam-methode, waarbij je het natte haar van dicht bij de hoofdhuid streng voor streng uitkamt met een nat kammetje, haal je al veel luizen weg. Dit herhaal je best om de 3 dagen.
  • Leg de kammen en haarborstels daarna 5 minuten in heet water (+60°C)
  • Haal een speciale luizenshampoo. Die verwijdert meteen ook de neten, die soms te hard zijn vastgeklit om uit te kammen.
  • Controleer de rest van het gezin op luizen
  • Was sjaals, mutsjes, handdoeken en kussenslopen op 60 graden. De dingen die niet geschikt zijn voor de wasmachine, steek je 2 dagen in de diepvries.
  • Handel snel! Luizen vermenigvuldigen zich in een mum van tijd. Hun eitjes komen al binnen de week tot tien dagen uit. Wachten maakt het probleem dus alleen maar erger.

Heb je zelf vragen in verband met luizen? Spring dan zeker eens binnen voor ons advies.

Neem contact op

SOS Luizen: raak die kriebelbeestjes snel kwijt

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.