Laat je buik je dag niet vergallen
Een opgeblazen gevoel na het eten kan een flinke domper op de pret zijn. Iedereen kent het wel: je hebt net een gezellig avondje op restaurant achter de rug, en je buik voelt plots steenhard en protesteert borrelend. Maar soms kan een opgezette buik ook zonder merkbare aanleiding opduiken. Met deze tips tackel je dat opgeblazen gevoel.
Goede en slechte bacteriën
De oorzaak van dat opgeblazen gevoel vinden we in de darmen. Deze ingenieuze verteringsfabriek zit tjokvol bacteriën om al het door jou naar binnen gewerkt lekkers vlot te kunnen verteren. Maar helaas zitten er ook al eens slechteriken in dat bacteriënbestand. Dan spreken we van een verstoorde darmflora. En de klachten die daaruit voortvloeien zijn onder andere diarree – of net constipatie, gasvorming, en pijn. Je darmflora heeft trouwens ook een grote invloed op je immuunsysteem én zelfs je mood. Een reden te meer om je darmen goed te verzorgen!
Maak je darmen blij
Om de goede bacteriën een duwtje in de rug te geven, kun je bijvoorbeeld prebiotische supplementen innemen. Dit doe je op dagelijkse basis of in kuurvorm, na bijvoorbeeld een verre reis of ziekte die je flora verstoorde. Maar regelmatig bewegen en een gevarieerd voedingspatroon met veel groenten, fruit en vezels zijn nog altijd de basis van een gezond darmstelsel. En: probeer stress te vermijden. Want een (te) gejaagd leven heeft een enorme invloed op je darmstelsel. Chronische aandoeningen zoals PDS (prikkelbare darmsyndroom) worden niet toevallig sterk gelinkt aan stress.
Geen zuchtje wind
Tenslotte geven we je nog enkele tips over hoe je er zelf voor kan zorgen dat je darmen minder lucht produceren:
- Eet rustig en kauw goed op elke hap.
- Praat niet te veel tijdens het eten.
- Gebruik geen kauwgom.
- Vermijd koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank, schuimwijn en bier.
- Sommige zetmeelrijke groenten kunnen gasvorming veroorzaken. Denk maar aan bonen, erwten en linzen.
- Stop met roken.
- Vermijd te sterk gekruid eten en let op met gasvormende ingrediënten zoals ui, knoflook, pruimen, kool en eieren.
Wil je graag meer tips om je darmstelsel in topconditie te houden? Spring gerust eens binnen voor vrijblijvend advies.
