Skip to main content

Hittegolf? Neem je voorzorgen!

24 juli 2024

We kunnen er niet omheen: het klimaat verandert. De laatste jaren krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersverschijnselen: droogte, overvloedige regenval, en ook: hitte. Dat laatste kan – zeker voor ouderen en kinderen – een bedreiging vormen voor de gezondheid. Met deze tips hou je het hoofd koel tijdens hete zomerdagen.

Water, de rest komt later

De meest voor de hand liggende raad (die toch nog af en toe vergeten wordt): drink voldoende water. Minstens twee liter op een dag. Niet zo’n fan van platwater? Tegenwoordig bestaan er heel wat varianten met een smaakje, of speciale druppels om aan je water toe te voegen. Ook komkommerschijfjes en takjes verse munt zijn heerlijke smaakmakers. Maak je eigen ice tea met kruidenthee, ijsblokjes, citroen en eventueel gember. Laat koffie en alcohol liever staan, want zij hebben net een uitdrogend effect op je lichaam.

Hou een oogje in het zeil

Jij zorgt misschien ijverig voor voldoende vochtinname, niet iedereen is in staat om daar zelf voor te zorgen. Hou daarom vooral ouderen en kinderen nauwlettend in de gaten. Oudere mensen hun ‘alarmsignaal’ voor dorst werkt minder goed. Enkele uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere: diepliggende ogen, verwardheid, lusteloosheid, minder dan een keer per drie tot vijf uur plassen (met een donkere kleur urine). Een simpel maar effectief testje, is de huid tussen de vingers nemen. Blijft die rechtop staan? Dan is er sprake van dehydratatie. Lukt het moeilijk om hem of haar voldoende te laten drinken? Waarschuw de huisarts.

Vermijd de felle zon         

Tijdens de heetste uren van de dag staat de zon het hoogste aan de hemel. Blijf dus zoveel mogelijk binnen in de koelte van je huis of kantoor. Wil je graag naar buiten voor een wandeling? Vermijd dan de hete namiddagzon, maar sta wat vroeger op. Of trek eropuit bij zonsondergang, zo geniet je ook nog eens van het bijzonder mooie ‘golden hour’. Niet voor niets een geliefd tijdstip van fotografen. Ook zwaardere inspanningen, zoals joggen, hou je beter voor de koelere uren van de dag. Of voor de sportzaal met airconditioning.

Een blok aan je been

Je zal het wel kennen: op hete dagen lijk je maar niet vooruit te komen. Letterlijk dan, want je benen voelen als lood. Dit is een normaal verschijnsel: warmte maakt je bloedvaten wijder. Hierdoor stroomt je bloed minder snel, en wordt er dus ook minder zuurstof door je lichaam getransporteerd. Zelf kun je proberen je doorbloeding te stimuleren door regelmatig te bewegen, hoge hakken te vermijden, te slapen met je benen iets hoger dan je hart (leg een kussen of een paar dekens onder je voeten) en je benen af te spoelen met afwisselend koud en warm water. Blijf je last hebben? Dan kunnen speciale crèmes en/of voedingssupplementen soelaas brengen. Vooral wijnstok en wilde kastanje hebben een gunstig effect op je circulatie.

Lief voor je huid

En, last but not least: smeer je goed in met een hoge factor. De zonnestralen zijn nu op z’n felst en voor je het weet ben je verbrand. Ook in de schaduw moet je smeren! Gebruik minstens een factor dertig. Heb je littekens? Behandel die altijd met een sunblock. Die huid is extra gevoelig en heeft nood aan extra bescherming om blijvende, ontsierende verkleuringen te voorkomen.

Wil je graag nog wat extra tips om de hete dagen goed door te komen? Kom gerust eens langs!

Neem contact op

Hittegolf? Neem je voorzorgen!

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.