Skip to main content

Help, luizen!

22 augustus 2024

We zien het elk jaar opnieuw: tegen het einde van de zomer vliegen de anti-luizenproducten de deur uit. In die periode keren namelijk heel wat jonge kampeerders terug van het zomerkamp met de jeugdbeweging. En soms brengen ze, naast straffe verhalen, ongenode gasten mee naar huis.

Luizen: klein maar vervelend

Een luis is eigenlijk parasiet. Deze minuscule beestjes hechten zich vast aan je hoofdhuid om met hun snoet bloed op te zuigen. Hun speeksel veroorzaakt de typische, gekmakende jeuk. Wist je trouwens dat er twee typen luizen bestaan? De hoofdluis en de schaamluis. Die laatste nestelt zich in de schaamstreek, borsthaar of … op wimpers en wenkbrauwen(!).

Sociaal beestje

Luizen blijven een beetje in de taboesfeer hangen. Vroeger dacht men immers dat luizen veroorzaakt werden door een slechte hygiëne. Maar dat is een fabeltje. Luizen kunnen bij eender wie voorkomen. Eigenlijk zijn het ‘sociale beestjes’, want ze verspreiden zich wanneer mensen dicht bij elkaar leven. Ze worden doorgegeven via haarborstels, handdoeken, mutsen, sjaals en kussenslopen. Een jeugdkamp is dus de ideale gelegenheid voor een luizenuitbraak.

SOS luizen, wat kan ik doen?

  • Kwam je kind terug van een kamp of groepsreis? Verwittig meteen de jeugdbeweging of ouders van andere kinderen uit de groep. Misschien zijn ze nog niet op de hoogte, en kunnen ze dus ook meteen in actie schieten.
  • Snelheid is cruciaal. Luizen vermenigvuldigen zich razendsnel en verdwijnen niet ‘zomaar’. Onderneem dus meteen actie. Hoe langer je wacht, hoe erger het probleem wordt.
  • Haal zelf de luizen weg. De natte-kam-methode, waarbij je het natte haar van dicht bij de hoofdhuid streng voor streng uitkamt met een nat kammetje, is het meest efficiënt. Dit herhaal je best om de 3 dagen. Leg de kam achteraf 5 minuten in heet water (+ 60°C).
  • Was het haar van je kind met een speciale luizenshampoo. Die verwijdert meteen ook de neten, de eitjes van de luis. Soms klitten die vast en kun je ze onmogelijk uitkammen.
  • Controleer de rest van het gezin op luizen en neem je voorzorgen. Was sjaals, mutsen, handdoeken en kussenslopen op 60 graden. De dingen die niet geschikt zijn voor de wasmachine, steek je 2 dagen in de diepvries. Zorg ervoor dat je geen kammen en borstels deelt.

Zelf te kampen met een vervelende luizenplaag? Aarzel niet om langs te komen. Wij kunnen zeker helpen.

Neem contact op

Help, luizen!

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.