Skip to main content

Eerste hulp bij vervelende zomerbeestjes

06 juni 2023

Niks is zaliger dan buiten genieten van een mooie zomerdag. Maar helaas is het vaak niet alleen de warmte die we op ons lichaam voelen. Want ongenode gasten zoals teken en muggen zien onze luchtig geklede, warme lichamen graag als een royaal buffet. Hier enkele tips om vlekkeloos – of liever bultloos – de zomer door te komen.

Muggen

De een heeft er al wat meer last dan de ander, maar muggen kunnen behoorlijk je avond (en nachtrust) verstoren. Het zijn de vrouwtjesmuggen die steken, om kracht op te doen voor de ontwikkeling van hun eitjes. Ze komen vooral af op huidwarmte en lichaamsgeur.

Hoe weren?

 • Spray: erg doeltreffend, verstoort de reukzin van de muggen. Zo vinden ze simpelweg je huid niet. Sprays op basis van deet werken bovendien ook nog eens preventief tegen teken.
 • Muggenbandje: zeker voor kinderen een goed alternatief voor een spray. De leuke kleurtjes vallen trouwens meestal erg in de smaak bij het jonge publiek. ;)
 • Anti-mug stekker: die verspreidt continu een reukloze damp in de kamer. Toch wat ongerust over de samenstelling? Sinds kort hebben we in onze apotheek ook een doeltreffende stekker op volledig natuurlijke basis.

Gestoken! Wat nu?

 • Niet krabben! Anders creëer je wondjes en in het slechtste geval blijvende littekens.
 • Leg wat ijs of een koud kompres om de jeuk te verzachten
 • Behandel de bult met een verzachtende anti-jeukcrème. Onze eigen bereiding verzacht en kalmeert je huid meteen en zorgt voor een sneller herstel.

Wespen

Je kent het wel: de eerste zonnige picknick of het eerste ijsje op het terras en er liggen al kapers op de kust. Wespen steken doorgaans enkel als ze stress hebben of zich bedreigd voelen. Maar zo’n steek is erg pijnlijk en kan, als je allergisch bent, zelfs levensgevaarlijk zijn.

Hoe weren?

 • Let altijd goed op met ijsjes, fruit en zoete frisdranken. Drink je uit een ondoorzichtig blikje? Bedek de opening dan met bijvoorbeeld een bierkaartje om te voorkomen dat er een wesp in kruipt als je even niet oplet.
 • Laat de erg bloemige of zoetige parfums liever achterwege, want de wesp zou je wel eens voor een sappig perzikje kunnen zien
 • Wesp in de buurt? Begin niet met je armen rond te slaan, maar blijf rustig zitten of stap traag weg van de wesp. Te bruuske bewegingen kunnen de wesp opjagen, waardoor de kans dat ze aanvalt, stijgt.

Gestoken! Wat nu?

 • Leg meteen ijs om de pijn te verzachten
 • Heb je erg veel pijn? Neem dan een pijnstiller
 • Bij een steek in de hand: doe je ring(en) uit, want je vingers kunnen beginnen zwellen
 • Heb je een benauwd gevoel? Of werd je bij de mond of keel gestoken en zie je zwelling je gelaat? Raadpleeg dan onmiddellijk een dokter!

Teken

Een teek is een piepklein spinachtig diertje, maar kan tot 600 (!) keer zijn lichaamsgewicht aan bloed opzuigen. Je hond of kat behandel je tijdens de periode maart-oktober best met een anti-tekenmiddel. Hier bestaan tabletten of pipetjes voor. Maar zelf kun je ook te maken krijgen met deze akelige bloedzuigers. In het slechtste geval kunnen ze de ziekte van Lyme of hersenvliesontsteking veroorzaken.

Hoe voorkomen?

 • Je voelt een tekenbeet meestal niet. Na een dagje outdoor controleer je dus best even je kinderen (en jezelf of andere gezinsleden op teken). Die kruipen vooral graag op warme plekjes en huidplooien, zoals oksels, liesstreek, enzovoort.
 • Draag bij een wandeling of dagje spelen bedekkende kleding en gesloten schoenen
 • Sprays op basis van deet zijn ook tekenwerend

Gebeten! Wat nu?

 • Verwijder de teek altijd met een speciale tekenverwijderaar
 • Gebruik geen alcohol of ether om de teek te verdoven, zo laat ze haar inhoud los in je lichaam en stijgt de kans op infecties.
 • Ontstaat er een rode rand rond je tekenbeet of voel je je grieperig? Ga dan onmiddellijk naar de huisarts.

Wil je jezelf ook beschermen tegen deze vervelende kriebelbeestjes? Kom gerust eens langs, dan bekijken we samen welke oplossingen het meest geschikt zijn voor jou en je gezin!

Neem contact op

Eerste hulp bij vervelende zomerbeestjes

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.