Skip to main content

Een optimale bloeddruk: de sleutel tot een gezond leven

25 juli 2023

Iedereen kan op een bepaald moment last krijgen van zware benen, al is dit een kwaal die vooral vrouwen treft. En die steekt vaak de kop op bij hete zomerdagen, lang op je benen staan, een lange autorit of zwangerschap. Wij geven alvast enkele tips om terug door het leven te dartelen.

Zuurstoftransport

De bloeddruk is in feite de druk waarmee je hart zuurstofrijk bloed door je slagaders naar je organen pompt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de bovendruk (systolische bloeddruk, als je hartspier samentrekt), en de onderdruk (diastolische bloeddruk, als je hartspier ontspant).

Lage bloeddruk - hypotensie

Over het algemeen komt een lage bloeddruk vaker voor bij vrouwen. Vaak vormt het geen probleem, maar kan het wel enkele vervelende klachten met zich meebrengen. Denk maar aan hartkloppingen, misselijkheid, zweten, oorsuizen, duizeligheid, flauwvallen en het beruchte sterretjes zien als je bijvoorbeeld te abrupt recht komt. In het meest extreme geval kan een te lage bloeddruk leiden tot shock. Deze levensbedreigende aandoening herken je aan een bleke, koude en klamme huid en snelle, oppervlakkige ademhaling. Waarschuw in dat geval onmiddellijk een arts. 

Hoge bloeddruk - hypertensie

Tot 1,5 op 10 mensen heeft al op jonge leeftijd te kampen met een verhoogde bloeddruk, maar is zich daar niet of nauwelijks van bewust. Die cijfers nemen toe naarmate de leeftijd vordert. Bij de leeftijdscategorie 35 tot 65 heeft ongeveer de helft van de mannen, en een derde van de vrouwen, last van een te hoge bloeddruk. Best schokkende cijfers, als je weet dat wereldwijd 1,3 op 10 sterfgevallen hieraan wordt toegeschreven! Het is in principe een silent killer die je bloedvaten beschadigt doorheen de jaren. Dit kan aanleiding geven tot onder andere een hartinfarct, beroerte, dementie, hart- en nierfalen.

Maak je je zorgen?

Twijfel je aan je bloeddruk? Dan kun je die best regelmatig zelf nemen. Wij hebben erg betrouwbare bloeddrukmeters in ons assortiment. Van erg eenvoudig tot geavanceerd, met of zonder ingebouwd geheugen. Dat laatste is handig als je graag je resultaten wil vergelijken zonder dat je ze telkens moet noteren. Hou er rekening mee dat gezonde bloeddrukwaarden verschillen van persoon tot persoon. Vraag dus altijd raad aan je huisarts voor je begint.

Hoe ga je te werk?

Zorg ervoor dat je de meting uitvoert in een ontspannen toestand. Doe minstens een uur op voorhand geen zware inspanningen. Zorg ervoor dat je geen koffie drinkt, rookt of praat tijdens de meting. Ga zitten met je rug tegen de rugleuning van je stoel, breng de bloeddrukmeter om de bovenarm ter hoogte van het hart. Ben je rechtshandig? Dan voer je de meting best uit aan je linkerarm en vice versa. Probeer twee keer per dag de meting rond hetzelfde tijdstip uit te voeren. 

Ben je op zoek naar een betrouwbare bloeddrukmeter? Kom gerust langs voor vrijblijvend advies.

Neem contact op

Een optimale bloeddruk: de sleutel tot een gezond leven

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Online
bestellen.

Ben je gehaast of wil je zeker zijn dat je product in voorraad is? Geef dan op voorhand je bestelling door via het bestelformulier. Wij geven je een seintje als deze klaar is om afgehaald te worden.

Openingsuren

Ma: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Di: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Wo: 09u00 - 12u15
Do: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Vr: 09u00 - 12u15 & 13u30 - 18u30
Za: 09u00 - 12u15

Contact

Boseind 18
3910 Pelt - België

Tel : 011 66 28 29
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.